Mijn favorieten

Tips voor verkoop en aankoop

Tips bij het verkoopproces
Als de afspraken over de dienstverlening met de NVM-makelaar rond zijn, kan het verkoopproces beginnen.
 
Stap 1: Vraagprijs bepalen: Bijzondere lasten en beperkingen.
Volgens de wet moet je als verkoper de potentiële koper op de hoogte brengen van alle bijzondere lasten en beperkingen van je woning. Dit kan bijvoorbeeld een recht van overpad of een huurcontract zijn. Kortom alle verplichtingen die
voor de toekomstige bewoner van belang kunnen zijn. Ook gebreken, zoals een kapotte CV-ketel, dien je van te voren te melden.
 
Stap 2: Publiciteitsplan opstellen: Prominente plek op www.funda.nl
Hier mag uw woning niet ontbreken! www.funda.nl is één van de best bezochte
huizensites van Nederland en biedt een groot en overzichtelijk woningaanbod.
Veel huizenkopers hebben hun woning via Funda gevonden.
 
Stap 3: Woning verkoop gereed maken: De eerste indruk is erg belangrijk. Zorg dat uw woning er netjes uitziet. Ruim hal en kamers op en investeer in een kleine onderhoudsbeurt. Repareer kleine mankementen, zoals een lekkende kraan en een klemmende deur. Werk indien nodig een en ander bij met een likje verf. Maak de tuin op orde en zorg voor een verzorgde entree. Zet een leuke bak met bloemen neer en zet de vuilnisbakken uit het zicht. Zorg dat de woning fris ruikt en de temperatuur aangenaam is tijdens een bezichtiging. Een interieurstyliste kan wonderen verrichten en een woning licht en ruimtelijk eruit laten zien.
 
Stap 4: Bezichtigingen: Bij een bezichtiging hoeft u niet aanwezig te zijn. Kijkers stellen vaak meer vragen aan de makelaar als de verkoper er niet bij is. Als een potentiële koper zich direct bij u meldt, verwijs ze dan altijd door naar de makelaar.
 
Stap 5: Onderhandelingen: Bij het onderhandelen is niet alleen de prijs van belang, maar ook de datum van overdracht en ontbindende voorwaarden spelen
een rol.
De NVM No-Risk clausule: een extra verkoopstimulans.
Als de koper uw woning koopt, voordat hij zijn eigen woning heeft verkocht, bezit hij tijdelijk twee woningen.
Als deze periode te lang duurt dan kan dit een grote financiële druk op zijn schouders leggen. Als dit een struikelblok is voor een potentiële koper van je woning, dan kun je aanbieden een NVM No-Risk clausule op te nemen in het koopovereenkomst.
Dit betekent dat de koper de koop ongedaan kan maken als de verkoop van
zijn oude woning te lang duurt.
 
Stap 6: Ondertekening van de koopovereenkomst: Vanaf het moment dat de koper het afschrift van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst ontvangt, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Binnen deze bedenktijd kan hij alsnog besluiten af te zien van de koop.
 
Zeg uw oude hypotheek op tijd op!
Zorg dat u uw hypotheek op tijd hebt opgezegd.
Er zijn geldverstrekkers die bij een te late opzegging van de hypotheek een boete rekenen. Vraag advies aan uw hypotheekadviseur of het verstandig is dat u zelf de opzegging regelt of dit via de notaris laat lopen. Als u het zelf doet, kom dan pas in actie nadat de ontbindende voorwaarden van de koper zijn vervallen.
 
Stap 7: Naar de notaris: Zorg dat u over een geldig legitimatiebewijs beschikt en controleer of uw rijbewijs of paspoort niet verloopt.
 
 
Tips bij het aankoopproces
Als de afspraken over de dienstverlening met de NVM-aankoopmakelaar
rond zijn, kan het aankoopproces beginnen.
 
Stap 1: Geschikte woning zoeken: funda.nl
Inventariseer uw financiële mogelijkheden.
Ga, voordat u op woningjacht gaat, langs bij een erkend hypotheekadviseur zodat u weet wat u kunt en wilt lenen.
Onderzoeksplicht koper
Van u als koper wordt verwacht dat u de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die u bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, komen voor uw rekening en kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Hierbij kunt u denken aan erfdienstbaarheden, zoals recht van overpad.
Mededelingsplicht verkoper
De verkoper is verplicht u te informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn, zoals gebreken. Bijvoorbeeld een lekkage.
Dit geldt niet voor gebreken die u zelf kunt zien; bijvoorbeeld kozijnen die verrot zijn of scheuren in muren. De verkoper hoeft u daar niet uitdrukkelijk op te wijzen.
 
Stap 2: Bezichtigingen
Houd bij de bezichtiging uw woonwensen en uw toekomstplannen in het achterhoofd.
Schakel eventueel een bouwkundig specialist in voor nader onderzoek.
 
Stap 3: Extra onderzoek
Doe onderzoek naar:
• Bestemmingsplannen
• Milieuaspecten
• Relevante gegevens in het Kadaster
• Status en verplichtingen van Vereniging van Eigenaren
• Gemeente- en provinciebepalingen
• Aanwezigheid energielabel
 
 
Stap 4: Onderhandelen
Goed advies over de huidige woningmarkt, bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden, gemeentelijke bepalingen en het uitbrengen van een scherp, maar realistisch onderhandelingsbod zijn van belang.
Goed om te weten:
• Een uitgebracht bod kan worden herroepen of vervangen door een hoger of lager bod, zolang het niet door de andere partij is aanvaard. Een uitzondering is een bod met een tijdslimiet voor aanvaarding.
• Wanneer je als eerste biedt, betekent dat niet automatisch dat een andere koper niet meer kan bieden.
Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:
• Financieringsvoorbehoud
• Geen huisvestingsvergunning
• Negatief bouwadvies
• NVM No-Risk clausule
Stap 5: Ondertekening Koopovereenkomst
Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend ontstaat de koop.
Drie dagen bedenktijd
Als u en de verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke
bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Dat betekent dat u binnen deze tijd alsnog kunt afzien van de koop.
 
Stap 6: Uw woning financieren
Dit gebeurt meestal in de vorm van een hypotheek. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwingsplannen, eventueel eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en de notariskosten voor het transport), kan u hypotheekadviseur precies vaststellen
welk bedrag u aan hypotheek nodig heeft.
Taxaties
Meestal is voor de financiering een taxatie van de woning nodig. Uw aankoopmakelaar is een gecertificeerd taxateur maar mag geen taxatierapport voor u opstellen. Hij is namelijk bij het onderhandelingsproces betrokken.
 
Stap 7: Naar de notaris
De notaris zorgt ervoor dat de akten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Na deze inschrijvingen bent u officieel eigenaar van uw nieuwe woning. Bij de overdracht ontvang u meestal direct de sleutels.
 

Woning van de maand