Mijn favorieten

Energielabel

Waarom een energielabel?

In heel Europa zijn huiseigenaren verplicht bij de verhuur en verkoop bij oplevering van woningen een (definitief) energielabel aan de huurder of koper te geven. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het doel is de energiezuinigheid van gebouwen te verbeteren. In 2013 zijn de Europese afspraken vertaald naar de Nederlandse situatie en vastgelegd in het Energieakkoord. Het treffen van energiebesparende maatregelen leidt tot een lagere energierekening en meer wooncomfort, zorgt voor een beter milieu en levert werkgelegenheid op. 

Het energielabel geeft aan of de woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in de woning mogelijk zijn. Denk aan dubbel glas plaatsen, isolatie van het dak of het gebruik van zonnepanelen.

Klik hier voor een voorbeeld.

Alle woningeigenaren hebben van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of verhuur moeten eigenaren het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. U kunt met uw DigiD zelf uw definitieve energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar wordt u aan de hand van een aantal stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel.

Bij niet naleving kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen van maximaal € 405,-.

U controleert als woningeigenaar maximaal 10 woningkenmerken en levert indien nodig digitaal bewijsmateriaal aan (zoals verkoopbrochure, aankoopdocumenten, bouwkundig rapport, foto’s etc.) en verstuurt deze naar een door u gekozen erkend deskundige. Deze controleert de gegevens digitaal op afstand en hoeft dus niet meer thuis langs te komen.
 
Voorafgaand is het mogelijk het (voorlopige) energielabel op te zoeken via de website www.zoekuwenergielabel.nl.

U dient het energielabel zelf aan te vragen met uw DigiD. Helaas kunnen wij dat als makelaar niet voor u doen.

Klik hier voor de folder

 

Woning van de maand